Speed Racer

Skrevet av blausen, 18. juni 2008
Publisert: 14. februar 2009

Hodepine? Vær så god!

Når sommerblockbusterne begynte å bli hypet opp i begynnelsen av året, ble Speed Racer lansert som en av kandidatene. Jeg glanet gjennom en trailer på den tiden, men må innrømme at jeg ikke skjønte noen ting. Jeg ble heller sittende forfjamset og lure på om dette var noen god ide. Å bruke 120 millioner dollar på en japansk anime-serie fra 1967 kalt Mach GoGoGo (Yoshida) hørtes heller ut som et dødfødt prosjekt. Og det er nettopp det Speed Racer er; dødfødt så det holder. Den er slitsom, overfladisk, dum og altfor lang.

Jeg klarer faktisk å se enkelte kvaliteter med filmen, den har både en viss stil - og fungerer som en slags oppvisning i hvordan man kan bombardere sinnet med kjappe klipp, farger og effekter. Men når hjernen min midtveis må gi tapt og kapitulere mot alle inntrykkene, og etterlater meg timesvis med hodepine og tåkesyn, må jeg innrømme at dette var en filmopplevelse jeg godt kunne være foruten. Mange dårlige filmer kan gjøre meg både sint og oppgitt. Fantastiske filmer evner å gjøre meg helt utmattet - denne derimot gjorde meg bare apatisk og fysisk dårlig.

Dette blir nok ikke filmen som gjør Emile Hirsch til noen stor stjerne. Både han og de andre skuespillerne drukner i både overlesset sminke og det anonyme, klisjefylte manuset. De bruker mesteparten av tiden å konkurrere med å se dummest mulig ut, i scener som nesten utelukkende består av futuristiske green-screen kulisser stappet med knallfarger. Bare navnene på noen av hovedkarakterene bør gi en pekepinn på hva man kan forvente av dialog: Speed Racer, Racer X, Rex Racer og Pops Racer. Kreativiteten vil ingen ende ta! Det er åpenbart at skaperne gjør det meste med intensjon, men det forsvarer ikke det faktum at dette ender opp som en glatt og overfladisk kalkun.

Filmen har heldigvis allerede floppet i USA. At den vil floppe i resten av verden vil heller ikke komme som noen stor overraskelse. En av hovedgrunnene er at det er vanskelig å skjønne hvem publikummet skal være. Kun tenåringer hvis hverdag består av dataspilling og masse tv har potensielt sterkt nok sinne til å motstå dette uværet av psykedelisk hjernemord. Jeg ser at den er listet opp som en «film for familien», men fraråder dette da den potensielt kan lede til at familietragedier oppstår.

Mer er det egentlig ikke å si. Noen vil nok påstå at dette er en visuelt spektakulær opplevelse. Jeg går heller og tar meg to paracet og en god blund.
Diskuter denne saken i forumet.

1/5


Utgivelsesår:
2008

Regi:
Andy Wachowski
Larry Wachowski

Manus:
Andy Wachowski
Larry Wachowski

Med:
Emile Hirsch
Christina Ricci
John Goodman
Susan Sarandon
Matthew Fox

Sjanger
Action/Familie/Sport


IMDb-side
© 2009 Webmaster/Design: Lars Thomas Skare