Hitman

Skrevet av blausen, 18. april 2008
Publisert: 14. februar 2009

Det er vanskelig å skrive et sammendrag av Hitman, ettersom plottet lukter ekstremt søppel. I fare for å dumme seg ut, holder det med at jeg oppsummerer at Agent 47 jobber for et hemmelig byrå som har forviklet seg inn i en slags politisk konspirasjon i Øst-Europa. Nok om det.

Spill gjør seg tradisjonelt veldig dårlig på film, og Hitman føyer seg fint inn i rekken over håpløse filmatiseringer vi har fått servert gjennom årene. Jeg kan for øyeblikket ikke komme på en eneste vellykket film basert på spill. Spesielt er det svake manus som har skylden. Å overføre et spill til film må uansett være en vanskelig prosess, da de fleste spill er relativt historieløse i utgangspunktet. Samtidig må man hele tiden ta høyde for å være tro mot spillet og gi fansen elementer de kjenner seg igjen i.

Jeg likte for så vidt det første Hitman-spillet, hvor man fikk bevege seg fritt rundt på et område og planlegge hvordan man skulle drepe på mest effektivt vis. En god miks av sniking, action og kløkt. Uten å ha rørt noen av spillene, tror jeg du har lite å hente i å se filmen. Den fremstår som en dum, standard actionfilm. Kvalitetsmessig hakket vassere enn hva Uwe Boll produserer – men uten at det betyr noe positivt.

Det er rett og slett en film som bærer preg av at det er en typisk fersk regissør bak roret, totalt blottet for riktige preferanser eller smak. Da ender det som regel i en flashy og slitsom estetikk, som jeg alltid ender opp med å hate. Hovedrolleinnehaver Timothy Olyphant leverer en sjarmløs affære, og eier ingen karisma til å gjøre karakteren minneverdig. Kanskje er det med hensikt, for Agent 47 skal jo etter historien fra spillet være følelsesløs. Man kan også spørre seg hva i granskauen den godeste danske Ulrich Thomsen har rotet seg borti, som er å finne i en birolle som brautende president med skumle hensikter.

Av få positive ting å ta med seg må det nevnes at noen av actionscenene holder god standard. Vi får servert velkoreograferte slossescener og godkjente mengder blodsprut. Men det blir liksom ikke nok til å forsvare en toer på terningen – historien er så platt og intetsigende forvirrende at jeg går for bunnkarakter.
Diskuter denne saken i forumet.

1/5


Utgivelsesår:
2007

Regi:
Xavier Gens

Manus:
Skip Woods

Med:
Timothy Olyphant
Dougray Scott
Olga Kurylenko
Robert Knepper
Ulrich Thomsen

Sjanger
Action/Krim/Thriller


IMDb-side
© 2009 Webmaster/Design: Lars Thomas Skare